Думите на Стив Джобс или НЛП моделът Стив Джобс

angel-lazarov
Осъзнаването, че ще умрем може да ни направи безсмъртни – поредното доказателство е Стив Джобс. Той със сигурност ще остане „в умовете и сърцата на милиони хора по света“.

Има само две сигурни неща в живота ни. Едното е, че сме се родили, а другото – че ще умрем. Върху тези факти нашият контрол е силно ограничен, но какво ще се случва по средата зависи от нашия избор. Там вече бихме могли да направим много.

По друг начин казано – нашето време на тази земя, в този живот е ограничено. И въпреки това повечето хора живеят като безсмъртни. Това означава, че те „харчат“ времето си за неща, които нямат значение, които не са важни за тях. И пропускат наистина значимите, тези които дават смисъл и радост.

В някои от нашите курсовe използваме техники за осъзнаване на смъртта. Това винаги дава на хората мощен ресурс. Те разбират, че няма какво да губят, освен нещата, които не са направили в живота си. Подреждат и усещат истинските си ценности. Намират сили и енергия да действат в съответствие с тях.

Тогава започваме да живеем така, сякаш всеки миг е последният в живота ни и сме се готвили за него през целия си предишен живот. Дните ни стават ярки и пълни. Като на Стив Джобс. Ето какво казва той:

steve-jobs

За живота
„Съзнанието, че скоро ще умра, беше най-важното, с което съм се сблъсквал, помогнало ми да взема важни решения в живота ми. Тъй като почти всичко – всички външни очаквания, гордостта, страхът от провал или излагация – тези неща просто отпадат пред лицето на смъртта, оставяйки само това, което наистина е важно.
Осъзнаването, че ще умреш, е най-добрият известен ми начин да избегнеш клопката на мисленето, че имаш какво да губиш. Ти вече си гол. Няма причини да не следваш сърцето си.“
Реч пред випускниците на Станфорд, 2005

Comments are closed.